Teelt van walnoten

Walnoten worden meestal geteeld aan bomen die in vrije stand opgroeien. Hiervoor worden de bomen op 8-12 meter van elkaar geplant. Beplantingen worden meestal aangelegd met enkele jaren oude, geënte bomen van verschillende rassen. Er zijn meer dan vijftig rassen in de handel. De rassen verschillen in groeisnelheid, boomvorm, uitloop- en bloeitijd, ziektegevoeligheid en notenproductie. De noten variëren van klein tot groot, van witvlezig tot vruchtvlees met een rood vlies, van bitter smakend tot zoet.

De notenproductie begint pas na enkele jaren op gang te komen. In een beplanting met de bomen op 10 meter afstand van elkaar kan de eerste 10 jaar gemakkelijk nog gras of een ander gewas worden geteeld. Zo kunnen deze periode voldoende inkomsten worden gehaald. Wellicht kunnen, om sneller voldoende notenproductie te verkrijgen, meer bomen per hectare worden geplant, maar dat vergt een grotere investering.

Voor de oogst bestaan kleine handrollen, grotere rollen die aan machines kunnen worden bevestigd en professionele notenraapmachines, die veelal in Frankrijk of Italië worden gemaakt.

Walnoten zijn in principe relatief gemakkelijk in onderhoud. De eerste jaren is lichte snoei nodig en om de paar jaar lichte bemesting. Bij de weinig ziektegevoelige rassen kan zonder chemische middelen een goed resultaat worden behaald.