Teelt van hazelnoten

Hazelnoten worden geteeld aan struiken. Deze worden op rijen geplant met een afstand van 4-6 m tussen de rijen en 2-4 m in de rij. Voor aanplant heeft men bij de hazelnoot keuze uit vele rassen. De vruchten van de verschillende rassen variƫren in het gemak waarmee ze uit de huls vallen, vorm, grootte en smaak. Om voor een goede bestuiving te zorgen worden er meerdere rassen gemengd aangeplant.

Hazelnotenplantages beginnen enkele jaren na aanplant al te produceren. De productie kan in ons land wel 3 ton per ha bedragen. De oogst vindt in de regel plaats door de hazelnoten op een rij te harken of te blazen en daarna machinaal op te rapen en te schonen. Daarna worden ze gedroogd.

Naast het schoonhouden onder de plantrijen is bij de hazelnotenteelt snoei een belangrijke onderhoudsmaatregel. Met snoei wordt de struik in de juiste vorm gehouden (vaak wordt met een soort vaasvorm gewerkt) en wordt er gezorgd voor voldoende licht in de kroon. Bemesting blijft de gehele teelt een punt van aandacht.