U bent hier:

Verslag van de 6de walnotendag op 12/11/23 te Emblem bij Hugo Vets.

04/12/2023

Verslag van de 6de walnotendag op 12/11/23 te Emblem bij Hugo Vets.

 

Op een mistige, kille zondagochtend startte om 08.30u. een tweejaarlijkse bijeenkomst van de walnotentelers uit de Lage Landen. 60 professionelen bezochten deze walnoten bijeenkomst.

 

Ochtendprogramma.

Na een netwerkgesprek waar de deelnemers zich voorstelden, lichtte Rutger Tallieu, Praktijkpunt Landbouw Vlaams Brabant (Herent) het NAN-project toe. Nood aan Noot leverde interessante inzichten op.

Zo blijkt dat walnoten veel poly-onverzadigde vetzuren hebben terwijl hazelnoten veel mono-onverzadigde vetzuren hebben. Er werden analyses op olie- en eiwitgehalte bij verschillende rassen van wal- en hazelnoten uitgevoerd. Het nieuwe projectvoorstel Pro-Noot werd aangekondigd. Er is vraag naar input uit de sector. Dit jaar breidde de coördinatie van de walnotenfenologie verder uit. Dit is een eenvoudig systeem waar je op 3 data de boom moet beoordelen. Meehelpen is het advies.

Ton Baltissen, Cropeye en oud voorzitter NNV, Nederlandse Noten Vereniging, stelde het nieuwe standaardwerk voor: ´De teelt van walnoten´, 431 p. Het uitgebreide digitale monitoringsysteem ´BOOM´ werd bondig toegelicht. De proefversie kan 2 maanden gratis uitgetest worden.

Eric Van de Plas gaf een uitgebreide, heldere lezing over de walnoten cultivars in het Hageland. Een actuele synthese die iedere planter zeker kan gebruiken. Hagelandse notenselecties zijn echt een aanvulling op het sortiment o.a. ´Komeet´, ´Rode Motte 16´, ´Hero´, ´Broco´ en ´Traveller 1´.

Hugo Vets, de gastheer, leidde de groep rond in de jonge aanplant. Het pitfruit wordt stapsgewijs grotendeels gerooid en vervangen door walnoten. Het standaardras ´Broadview´ voldoet goed mits de walnootboorvlieg bestrijding op punt staat. De Franse ´Fernor´, laterale drager, lijkt beloftevol bij een goede standplaats en optimale verzorging. De kleine, verzorgde boomkwekerij is zeer arbeidsintensief. Kwalitatieve bomen met een goede wortelpruik zijn de start van een geslaagde aanplant. De aanwezige boomkwekers waren sterk onder de indruk.

Anton Hulsegge, Howitec Netting, gaf tips bij het gebruik van bodem- en opraapnetten. De 2 grote, gevreesde plaaginsecten in de notenteelt zijn de walnootboorvlieg en de hazelnootboorder. Beide overwinteren als pop in de bodem. Als de larven zich niet kunnen ingraven dan is hun cyclus verstoord. O.a. bij erfbomen is dit het overwegen waard. Bij de hazelnoten telers is er een stijgende interesse vanwege de snellere, propere oogst.

 

Middagprogramma.

Bij PPL VB (Herent), kon je deelnemen aan een blinde smaaktest van notenkernen. Eric Van de Plas liet de bezoeker talrijke rassen kraken en beoordelen, een unieke ervaring. Bij Frank Leemans kon je enkele bijzondere eigen Pajottenlandse selecties beoordelen, o.a.´Primeur´, ´Dikke van Pamel´,´Marcella´ en ´Scorpion´. Beide notenkenners hebben gezaaid en geselecteerd. De WALNEUT, Alken, verstrekte info over wassen en drogen van noten. VELD 4, Zoelen-NL, is gespecialiseerd in mechanisatie en verwerking van inheemse noten. Twee recente teelthandleidingen over hazelnoten en walnoten waren bij de NNV stand verkrijgbaar. Bij LAZEROMS notenboomkwekerij, Oudenbosch-Nl, kon je goede wortelpruiken bekijken en plantadvies vragen. Info over notenolie kreeg je bij VIGOROLIE, Loksbergen, zijn. Paul van Laer, NBS, had een mooie collectie van tamme kastanje rassen bij. Paul Hendrickx gaf info over Miscanthus x giganteus/olifantengras, Dit geschikt mulchmateriaal voor boomschijven kent een stijgende vraag, zeker bij hittegolven voor droogtegevoelige fruitgewassen. De teler kan dit meerjarig C4 gras probleemloos telen mits een goede handleiding. DE NOOTSAECK, Huissen,Nl, gaf advies voor notentelers. Jan van Hellemond, VEREDELDE WALNOOT, Ulicoten, Nl, stelde Noorderkempense LUW, Laat Uitlopende Walnoten voor o.a. ´Ulicoten´, ´Wortel´en ´Minderhout´. Deze lekkere, weerstandbiedende lokale selecties kennen een stijgende interesse in de agroforestry en de lokale tuinaanleggers. Ze bewaren goed en zeer lang.

In de namiddag waren er 3 bedrijfsrondleidingen van 35 deelnemers door Hugo Vets.

Een kleine peiling onder de professionele deelnemers.

43 mogelijke problemen waren opgelijst. De deelnemers konden hun probleem aanstrepen. Er kwamen 44 antwoorden. Dit is een momentopname van meestal telers met jonge aanplantingen. Het lijkt zinvol deze bevraging te herhalen in de toekomst.

  1. walnootboorvlieg:8
  2. onverkoopbare zwarte noten (walnootboorvlieg, bacteriebrand en schimmelcomplex):7
  3. uitkernen, kraaiachtigen schade:3
  4. snoei, eekhoorns, bemesting:2
  5. halsbandparkiet, raskeuze, wassen-drogen, bewaring, zwarte strook, fouten in boomkwekerij, lentenachtvorst, ratten die noten eten, reebok schuurschade, keverschade, wat is een goede noot, oogstmechanisatie, fruitmot, netten gebruik, diefstal noten in de boomgaard/moeskoppen, afzet:1

Een dankwoord voor het gastbedrijf, Hugo Vets, de vrijwilligers die meehielpen, de NNV en PPL VB voor de financiële ondersteuning. In de zomer van 2024 zal er een hazelnootdag zijn in Rilland, Nl. Verdere info volgt. Heb je een idee/suggestie, laat het weten. 

 

´´Een unieke kans om standaard en lokale Vlaamse rassen uitvoerig te beoordelen en te proeven,´´

 

 V.T.15/11/2023