U bent hier:

Notenteelt

WALNOTENTEELT:

Walnoten worden meestal geteeld aan bomen die in vrije stand opgroeien. Hiervoor worden de bomen op 8-12 meter van elkaar geplant. Beplantingen worden meestal aangelegd met enkele jaren oude, geënte  bomen van verschillende rassen. Er zijn meer dan vijftig rassen in de handel. De rassen verschillen in groeisnelheid, boomvorm, uitloop- en bloeitijd, ziektegevoeligheid en notenproductie. De noten variëren  van klein tot groot, van witvlezig tot vruchtvlees met een rood vlies, van bitter smakend tot zoet.

De notenproductie begint pas na enkele jaren op gang te komen. In een beplanting met de bomen op 10 meter afstand  van elkaar kan de eerste 10 jaar gemakkelijk nog gras of een ander gewas worden geteeld. Zo kunnen deze periode voldoende inkomsten worden gehaald. Wellicht kunnen, om sneller voldoende notenproductie te verkrijgen, meer bomen per hectare worden geplant, maar dat vergt een grotere investering.

Voor de oogst bestaan er kleine hand-notenrollers, grotere hand-notenrollers en professionele notenraapmachines.

Walnoten zijn in principe relatief gemakkelijk in onderhoud. De eerste jaren is lichte snoei nodig en om de paar jaar lichte bemesting. Bij de weinig ziektegevoelige rassen kan zonder chemische middelen een goed resultaat worden behaald.

PECANNOTENTEELT

Momenteel is er ook interesse voor de aanplant en teelt van Pecan- ( Carya illionensis) en Hartnoten ( Juglans ailantifolia) .
Dit met op de achtergrond klimaatadaptatie en de beschikbaarheid van geschikte Cultivars.


 

HAZELNOTENTEELT:

Hazelnoten worden geteeld aan struiken. Deze worden op rijen geplant met een afstand van 4-6 m tussen de rijen en 2-4 m in de rij. Voor aanplant heeft men bij de hazelnoot keuze uit vele rassen. De vruchten van de verschillende rassen variëren in het gemak waarmee ze uit de huls vallen, vorm, grootte en smaak. Om voor een goede bestuiving te zorgen worden er meerdere rassen gemengd aangeplant.

Hazelnotenplantages beginnen enkele jaren na aanplant al te produceren. De productie kan in ons land wel 3 ton per ha bedragen. De oogst vindt in de regel plaats door de hazelnoten op een rij te harken of te blazen en daarna machinaal op te rapen en te schonen. Daarna worden ze gedroogd.

Naast het schoonhouden onder de plantrijen is bij de hazelnotenteelt snoei een belangrijke onderhoudsmaatregel. Met snoei wordt de struik in de juiste vorm gehouden (vaak wordt met een soort vaasvorm gewerkt) en wordt er gezorgd voor voldoende licht in de kroon. Bemesting blijft de gehele teelt een punt van aandacht.

TAMME KASTANJE

Tamme kastanje kan in ons land prima groeien. In bijna elke provincie van ons land staan wel een aantal vitale tamme kastanjes van meer dan 100 jaar oud. Er is de laatste tijd groeiende belangstelling voor producten (vruchten en hout) van tamme kastanje in Nederland Op het gebied van de teelt zijn er wel een aantal belangrijke vragen. De belangrijkste is welke rassen voor ons land het meest geschikt zijn, niet alleen uit oogpunt van kastanjeproductie, maar vooral uit oogpunt van de twee belangrijkste ziekten Kastanjekanker (Cryphonectria parasitica) en  Inktziekte (Phytopthera cinnamomi)."

AMANDELTEELT

De interesse in amandel is groeiende en is tenslotte ook een “noot” die het ( op termijn) goed zou kunnen doen in Nederland e.o.